Meer informatie

Is PrEP veilig?

31 Mar 2025
5 min read

PrEP is uitgebreid onderzocht en veilig bevonden wanneer het correct wordt gebruikt. Miljoenen mensen wereldwijd gebruiken PrEP om zich te beschermen tegen hiv. Zoals bij elk medicijn, kunnen er bijwerkingen zijn, maar deze zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf.

Hoe veilig is PrEP?

PrEP wordt aanbevolen door grote gezondheidsorganisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) als een effectieve en veilige manier om hiv te voorkomen. Wanneer PrEP correct wordt gebruikt, is het bijna 99% effectief in het voorkomen van hiv-infectie via anale seks. Bij vaginale seks is het ook effectief, maar het wordt aanbevolen om het dagelijks te gebruiken.

👉 Lees meer op officiële bronnen: WHO | CDC

Mogelijke bijwerkingen van PrEP

De meeste mensen die PrEP gebruiken, ervaren geen of slechts milde bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
• Misselijkheid
• Hoofdpijn
• Vermoeidheid
• Diarree
• Duizeligheid

Deze klachten verdwijnen meestal binnen enkele weken nadat je begint met PrEP. Als de bijwerkingen aanhouden of ernstig worden, neem dan contact op met een arts.

Langetermijngebruik en veiligheid

PrEP is veilig voor langdurig gebruik. Het wordt vaak jarenlang gebruikt door mensen die een hoog risico lopen op hiv. Regelmatige controles bij je arts zorgen ervoor dat PrEP veilig blijft voor jouw gezondheid.

👉 Lees meer over medische controles en waarom ze belangrijk zijn: [Regelmatig testen en monitoring]

PrEP en nierfunctie

Een klein percentage gebruikers kan veranderingen in de nierfunctie ervaren. Daarom is het belangrijk om regelmatig je nierfunctie te laten controleren, vooral als je PrEP dagelijks gebruikt.

Bij PrepJa zorgen we ervoor dat jouw nierfunctie regelmatig wordt gecontroleerd via de thuistestkits. Dit zorgt ervoor dat je PrEP veilig kunt blijven gebruiken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.

Interactie met andere medicijnen en alcohol

PrEP heeft weinig interacties met andere medicijnen of alcohol. Het is meestal veilig om alcohol te drinken terwijl je PrEP gebruikt. Als je echter andere medicijnen gebruikt, bespreek dit dan met een arts om er zeker van te zijn dat er geen risico’s zijn.

Waarom regelmatig testen belangrijk is

PrEP biedt alleen bescherming tegen hiv en niet tegen andere soa’s. Daarom is het belangrijk om je regelmatig te laten testen op soa’s en je nierfunctie te controleren.

Bij PrepJa ontvang je regelmatig een thuistestkit om dit veilig en eenvoudig vanuit huis te doen.

👉 Lees meer over hoe je jezelf regelmatig kunt testen: [Hoe werkt PrepJa?]

Share this post
31 Mar 2025
5 min read